Märket som underhållare.

Underhållaren älskar att trixa med folk, överraska dem och få dem att skratta, enligt mottot att ett gott skratt förlänger livet.

Men, som skådespelaren Peter Ustinov sa: »underhållning är en allvarlig sak«.

Komikerns existensberättigande står och faller med om vi skrattar eller ej. Det är när hon möts av skrattsalvorna som hon känner

Humor

sig bekräftad och omtyckt.

Hon skapar nytta genom att hon får oss att uppleva uppmuntran, närhet och empati. Och varje gång det händer tar hon ett stort kliv på livets stora resa, som går ut på att få uppskattning och bli accepterad. Hennes taktik är enkel, den handlar om att få folk att skratta (till nästan vilket pris som helst).

För att lyckas måste hon förlita sig på sina styrkor. Hon vet att hon är rolig – och dessutom fullständigt fenomenal på att förvandla formella situationer till informella, avslappnade möten. Det gör att hon upplevs som okomplicerad och lätt att ha att göra med.

Men vilka är hennes svagheter? Vad är hon rädd för? Vad får henne att skrida till handling?

Hon avskyr när diskussioner får alltför teoretisk och realistisk ton. Hon bär på en latent rädsla för att bli ensam eller att uppfattas som tråkig och viljelös. Hon hatar när saker och ting framställs som objektiva. Och hon ryser över folk som är självgoda och pretentiösa.

Matriser-humor-2