Bästa sättet att sälja är att inte sälja.

Drygt tjugofem års daglig träning gör att jag kan skriva kort, långt, roligt, spännande, lättsamt eller seriöst om allt från köttbullar till finansiella tjänster. I de flesta kanaler.

Men innan du lyfter luren eller skickar ett mejl kan det vara bra att veta vad jag egentligen anser om reklam. Det som kommit att bli mitt stora kall här i livet.

Reklam är skit!

Jag har medverkat i den kommersiella teatern hela mitt vuxna liv. Jag har pratat, argumen-terat, gapat och gäspat mig genom tusentals och åter tusentals timmar i möten om mål-
gruppsanalyser, kommunikationsstrategier och allehanda kreativa lockrop kring typiskt uppblåsta koncept i reklamens absurda värld:

Vegetariska köttbullar, självläggande golv, riskfria aktiefonder, krångelfria banktjänster, pratande maskiner, nyttigt fett och bröd som bakar sig självt.

Och vad har jag lärt mig så här långt?

Folk säljer för mycket.

Man argumenterar, skryter och skriker i öronen på folk, vilket sällan leder till bättre affärer. Tvärtom.

Självgodhet och högt röstläge skapar bara avstånd. Och passivitet.

Gexco-annons

Mental våldtäkt.

Det beror på att de flesta är alltför hemma-blinda och saknar insikt i vad konsumenten verkligen vill läsa, höra och titta på.

Folk knäpper inte på teven för att se

reklam. Ingen köper dagstidningen för att läsa annonser. Ingen loggar in på Facebook eller Twitter för att prata om märken. Ingen vittjar brevlådan för att läsa den senaste direktreklamen. Om det inte rör sig om något som verkligen är värt att prata om.

Och det finns ett synnerligen gott skäl till det. Reklamen har redan gjort bort sig. Den har trängt sig på, ljugit och trivialiserat för mycket för att tas på allvar.

Vart konsumenten än går, angriper reklamen honom eller henne som en svärm knott på en norrlandsmyr.

Den mesta reklamen är harmlös. Den märks knappt. Den dunstar bort utan att lämna några spår. Men den som hela tiden tränger sig på oinbjuden och stöter fram som en envis jabb i ansiktet på folk är desto mer destruktiv. För den smutsar ner vår miljö och kränker våra personliga rum.

Alltså bör man inte förvänta sig annat än misstänksam inställning till reklam, för att inte säga hat – eller ännu värre: likgiltighet.

Men det finns lysande undantag.

Mitt i all denna störtflod av skit finns det förstås en och annan pärla. Det är reklam som får hakor att falla, hjärtan att bulta och