Tänk tortyr.

»Our job is to bring dead facts to life.«

–William Bernbach

 .

När din uppdragsgivare hävdar att produkten är av högsta kvalitet, ta honom då på orden och testa produkten.

Testa den hårt.

Det kallas för tortyrtest.

Det går ut på att hitta en metod som både testar kvaliteten och samtidigt är dramatisk för ögat. Om produkten lovar hållbarhet. Hitta på ett sätt som sliter i den. Skoningslöst.

Måste man vara elak?

Ja, det måste man.

Gå in i rollen som sadist, misshandla pro-dukten och se vad som blir kvar.

Bry dig inte så mycket om ifall testet skulle misslyckas, det leder ofta vidare till nya testmetoder.

Här kommer några exempel på hur elaka vi reklammakare kan vara när vi letar efter en bra idé.

Om jag hoppar i den, håller den då?

Hans Brindfors berättade en gång att han hade gjort över 800 annonser för IKEA. En av dem handlade om företagets stränga kvali-tetstester av soffor. De som klarade testet fick epitetet IQ, vilket stod för IKEA Quality.

Strategi: Test i IKEAs testlab (tortyrkam-maren kallad) visar att sofforna håller för att ta emot en 95-kilosvikt 25.000 gånger.

Taktik: Kan man tänka sig att ersätta 95-kilosvikten med en livs levande människa med skjorta och slips? Och så en barnslig tanke: kan man få honom att hoppa i soffan?

 .

Ikea-tortyr

Kommer hajarna att äta upp henne?

Utmaning: Tampax måste ha gjort tusentals annonser om hur säkra deras tamponger är och att de inte läcker. Hur visar man det på nytt sätt?

Lösning: Har man någonsin tänkt på att tester inte måste vara faktiska? De kan också vara imaginära för att dramatisera budskapet ordentligt. Var någonstans är det extra nödvändigt att inte spilla en droppe blod?

 .

Tampax