Tänk konst.

»Great art picks up where nature ends.«

–Mark Chagall

 .

Nej, reklam är inte konst.

Tänk inte ens tanken. Konst är till sin natur introvert. Reklam är extrovert.

Konst som är tydlig uppfattas ofta som ytlig. Reklam däremot måste vara klar och begriplig och kommunicera blixtsnabbt. Det utesluter dock inte att den kan ha flera bottnar och där kan den ibland få konstnär-liga värden.

Helt klart är att reklamvärlden och konst-världen har inspirerat varandra. Andy Warhol tog intryck av reklamen på sin tid. Och i modern tid har vi bevittnat flera exempel på hur reklamen har inspirerats av konsten.

Äkta eller oäkta?

I förra kapitlet läste du hur Hondafilmen Cog från Wieden + Kennedy i London, inspirerades av Peter Fischlis och David Weiss prisbelönta kortfilm The Way Things Go.

Ett liknande exempel är reklamfilmen för X-Box, Champagne, gjord av BBH i London. Den påminner starkt om den franska filmaren Audrey Schebats kortfilm Life. (Kolla den på YouTube.)

 

Vad är äkta och vad är oäkta?

Spelar det någon roll om det är originellt och meningsfullt för konsumenten?

När reklamen snuddar vid konsten.

Ibland blir vi vittnen till något som inte liknar något annat. För min egen del hände det senast när jag såg Fallon UKs film för Sony Bravia.

José Gonzales Heartbeats satte stämnin-gen direkt. Bilderna gav mig känslan av att det inte rörde sig om något redaktionellt eller musikvideoaktigt. Det här var något annor-lunda, men vad?

Innan frågan besvarades hade stora käns-lor strömmat genom min kropp och när texten

 .

»Color like no other« dök upp i sällskap med Sony-logon steg jublet inombords.

Om konstens syfte är att skapa emotionel-la och tankemässiga upplevelser för att leda till reflektion och högre njutning – då var det konst jag just hade upplevt.

Kan en lokal vara konst?

Utmaning: Tore Claesson och kollegor på reklambyrån Darling i New York fick uppdraget att dra uppmärksamhet till en ledig, fashionabel lokal på 450 Park Avenue. Man ville locka dit en ny hyresgäst med kreativ verksamhet. Hur gör man det i i allt storstadslarm?

Lösning: Stora skyltar som skriker »lokaler