Tänk roligt.

»The computer can’t tell you the emotional story. It can give you the exaxt mathematical design, but what’s missing is the eyebrows.«

–Frank Zappa

 .

Humorn är utan tvekan det vanligaste sättet att förmedla reklambudskap.

Men är det så klokt?

Redan Claude C. Hopkins, världens första reklamguru, påstod att folk inte köper från en clown. Likadant gjorde David Ogilvy, en annan välkänd reklammakare, som tvärsäkert hävdade att humor inte fungerar i reklam.

Hur går det ihop?

Låt oss inledningsvis slå fast att den första stod på sin topp för ungefär hundra år sedan. Den andra hade sin pik för femtio år sedan. Och hade de levt idag hade de förmodligen vandrat omkring med tomatröda ansikten.

Idag vet man nämligen att humor för män-niskor samman och att skrattet är den kortaste vägen mellan två personer. Liksom att vi aldrig står varandra så nära som när vi delar starka känslor.

Är det här roligt?

När Stanley Kubrick skildrade ett sovjetiskt atomvapenangrepp på USA och berättade om

chickfila_eatmorchikin

 .

om dialogen med en försupen rysk premiär-minister samtidigt som en av hans under-ordnade desperat försökte få tag på annule-ringskoderna, då viker vi oss dubbla av skratt.

Varför var Dr. Strangelove så dråplig?

När Rob Reiner berättade om hur han ham-nade på rockklubben Electric Banana i Green-wich Village, New York och hörde ett band som han påstod »omdefinierade betydelsen av rock and roll«, ja, då kastades vi mellan storögd förundran och hysteriska skrattsalvor.

Vad var det som var så roligt med en rock-dokumentär om ett band vid namn Spinal Tap?

Och hur kom det sig att vi skrattade på helt fel ställe under filmen Conan, barbaren, bara för att någon i biomörkret råkar beskriva huvudrollsinnehavaren, Arnold Schwartzen-egger, som en kondom fylld av valnötter?

Varför skrattar vi?

Vi skrattar därför att humorn får oss att se sanningar som annars skulle passera obemärkta. Humorn är kusin till kreativiteten och frilägger delar av det moderna livets många gånger förljugna och sjuka tillvaro, och serverar dem i något förstorat format.

Humorn bygger på medvetna fel. Den över-driver, krymper, förtätar, särskiljer, omgrup-perar, förvandlar, karikerar och förlöjligar.

Humorn är sanningen betraktad genom en skev lins och upplevs därför ofta som mer

sann än verkligheten själv.

Humorn är inte logisk. Det är en karikatyr som förminskar det ordinära samtidigt som det förstorar precis det vi vill understryka. Den förenar en kondom med några valnötter och vips ser vi en känd muskelbyggare.

Humorn må vara fel ur ett strikt objektivt perspektiv, men den är sann rent subjektivt.

Hur gör man för att bli rolig?

Här är några vanliga knep:

Prova att misstolka. Dubbelsyfta. Överdriv. Karikera. Underdriv. Och överraska (genom att bryta den sista länken i ett logisk tankekedja).

Du kan också försöka avslöja människan