Tänk stort.

»Don’t show me a script. Show me the press release.« –Alex Bogusky.

 .

Ibland får reklamen ett eget liv. Den träffar oss rakt i magen och förvandlas till snackis. Den sprids över fikaborden, i korridorerna, i sofforna och på gator och torg. Den blir en nyhet som förmedlas av massmedierna och når överljudsfart tack vare bloggar och sociala medier.

När reklamen höjer sig över reklamens normer och bryter gränserna märker vi att den bästa reklamen sällan ser ut som reklam.

Hur hittar man sådana idéer?

Hur gör man reklam som alla snackar om?

I gränslandet mellan reklam och PR.

Tänk inte reklam. Tänk större.

Höj blicken och fokusera på det som intresserar folk. Sensationer. Orimligheter. Absurda projekt. Halsbrytande äventyr. Krossade tabun. Våldsamma test. Bisarra konsekvenser. Osminkad sanning. Gärna i kombination med avväpnande humor.

Börja med att leta efter ett djupare drama i budskapet. Och för att finna den måste du försöka se bakom det uppenbara för att få tag i det stora.

Se på det som en tvåstegsraket.

Först, sök det inneboende, djupa dramat. Du hittar det lättare om du frågar som ett barn (läs Tänk innan du pratar).

Därefter, skruva på det tills nackhåren reser sig. Jag är nämligen övertygad om att alla budskap har ett större drama i sig, precis som alla människor (och märken) bär på en intressant berättelse.

Reklam behöver inte spela en underordnad roll. Den måste inte avbryta program.

Gör egna »program« istället. Publicera. Och skriv en pressrelease.

Här är några exempel.

 .

Världens bästa jobb.

Problem: Övärlden i Stora Barriärrevet utanför Australiens nordöstra kust tillhör en av världens vackraste platser. Men platsen är inte det enda paradiset här i världen. Barriär-revet har tappat i aktualitet bland äventyrs-resande. Dessutom hade Tourism Queensland en minimal budget i jämförelse med sina konkurrenter.

Lösning: Erbjuda något oemotståndligt. Varför inte ett jobb i paradiset? Med lön.

 .

bestjobintheworld.ad