Mina svagheter.

Hej, jag heter Per Robert Öhlin. Jag erkänner utan omsvep att jag har svårt för auktoriteter. Jag är också lite av en individualist.

Dessutom har jag en tendens att börja föreläsa i tid och otid för folk i min närhet.

Som du förstår avslöjar jag inte mina personliga svagheter offentligt så här utan att ha en baktanke.

Jag gör det för att torpedera en inbiten fördom. Jag vill nämligen visa att en svaghet också kan vara en styrka.

 Fördelar med svagheter.

Det är ovanligt och avväpnande ärligt.

Det är spännande (du läser ju, inte sant?).

Det skapar trovärdighet.

Dina svagheter fungerar ofta som inträdes-biljett till att ett samtal över huvud taget ska äga rum. Det är priset du får betala för att folk ska orka lyssna till ditt skryt. Och priset är ödmjukhet och ärlighet, för ingen levande människa vill prata med en skrytmåns.

Däremot är många villiga att låna ett öra till en person som de kan identifiera sig med. Inte som en superhjälte utan som en vanlig människa, med brister som alla andra. Det

ökar sympatin och stärker lojalitetsbanden. Eller som The Mighty Bill brukade säga:

»A small admission gains a large acceptance.«

För de flesta människor är intelligenta nog att förstå att svagheter som regel också för med sig en rad styrkor.

Så nu när vi konstaterat att jag är något av en rebell, individualist och allvetare kan det ju vara bra att veta att rebellen ofta är känd för sina revolutionerande idéer. Att drömmaren har fantasin och integriteten att hitta unika lösningar. Och att den där kunskapstörstande allvetaren trots allt är ganska bra att ha när slagorden ljuder allt tommare, när verktygen blir allt slöare och idéerna svagare. (Läs mer om trovärdighet här.)

Det var min eftergift. Nu till mina styrkor.

 Märken som berättar.

Jag är konsult inom varumärkesutveckling och kreativ kommunikation. Den här bloggen tar vid där min förra blogg, Minegoestoeleven, slutade. Här skriver jag om berättande märken. Med det syftar jag på märken som

Posten-Per-Karl-Nordlund

 .

bygger på narrativa strukturer. Det innebär att man lägger stor vikt på konflikt, karaktär och kamp. Precis som med allt övrigt berättande.

Därför att konflikten skapar uppmärksam-